Skip to content

Winter Wonder Licht

Datum:
Auteur:Pro-Light

13 Februari

De wekker gaat om 3:00 uur in de nacht, buiten is het nog pikkedonker. Ik knip het hanglampje naast het bed van onze hotelkamer aan die een zacht licht geeft. Ik spring rap onder de douche, pak de laatste spulletjes in en rits onze reistassen dicht. Het is weer tijd voor een nieuw avontuur, ditmaal vliegen we naar het Winter Wonder Land van Fins Lapland.

Na een vlucht van 2,5 uur landen we in een adembenemend wit, sneeuwend, landschap. Met de bus zetten we koers naar Salla waar we verblijven in een authentieke blokhut. We settelen ons, zetten de sauna aan en Tim zorgt voor een sleetje hout voor een gezellig warm haardvuur.

De eerste dag schijnt een heerlijk zonnetje binnen in ons huisje. De hemel is strak blauw met enkele wolkjes, buiten is het -15 dus we kleden ons goed aan. De zon is fel en schittert op de sneeuw, een zonnebril is onmisbaar in dit felle licht. We gaan op pad met de husky’s die blaffend van enthousiasme staan te springen om te vertrekken. We hebben een fantastische tocht en rond 16:00 uur zijn we terug waarbij het al begint te schemeren. Bij kaarslicht eten we in het nabij gelegen restaurant. De kroonluchters zijn hier versierd met rendier geweien en geven een gezellig licht op de diverse tafeltjes.

Noorderlicht safari

We maken ons vervolgens klaar voor onze Noorderlicht safari, waarbij we een heldere hemel hebben en de voorspellingen veelbelovend zijn.

Met sneeuwschoenen aan gaan we op pad het donkere bos in, het licht van de maan verlicht enigszins ons pad door de bossen en geeft een sprookjesachtig effect. We bereiken een grote open vlakte, het betreft een dichtgevroren meer waar we overheen lopen in metershoge sneeuw. De lucht begint te kleuren…het begint met een zwak groen licht maar wordt steeds feller en zichtbaarder. We klimmen naar boven in de heuvels en aanschouwen dit fantastisch fenomeen onder het genot van een kampvuur waar water wordt gekookt om de innerlijke mens op te warmen. Vanaf een afstandje bekijk ik dit knisperend vuur. De vlammen geven de witte omgeving een magisch beeld en een warme gloed. Enthousiast keren we terug, het was een fantastische (valentijns) dag!

De volgende dagen hebben we geluk en is er wederom een strak blauwe lucht met een stralende zon aan de hemel. We gaan op pad met de langlauf ski’s onder de voeten, een intensief en hilarisch tafereel wanneer je dit niet gewend bent. In de avond hebben we nog een rendierensafari waarbij we ‘Rudolph’ voor de slee hebben en het winterse landschap aan ons voorbij raast. De excursies zijn dagvullend en we zijn elke dag rond 16:00 uur terug waarbij de zon langzaam wegzakt en het al begint te schemeren. De lampjes in de diverse houten huisjes geven een gezellige uitstraling. Buiten zie je het licht van flikkerende haardvuurtjes en de omgeving is verlicht met enkele straat lantaarns, maar bovenal geeft het een serene en relaxte uitstraling.

Sneeuw, sneeuw en nog meer sneeuw

De rest van de week geeft de hemel een dicht wolkendek, de zonnebril kan in de tas, maar man, wat is het gaaf om tijdens een sneeuwschoen wandeling een sneeuwend landschap te hebben. Door het ontbreken van de zon begint het voor mijn gevoel nog eerder te schemeren en valt de avond vroeg.

Het einde van de week komt snel dichterbij. We hebben nog een sneeuw scooter safari naar een hoger gelegen gebied. Het is deze dag bewolkt en de foto’s geven als resultaat een witte lucht, witte bomen en een witte sneeuwbodem, het enige licht komt uit de blokhut, waar we een lunch hebben en op warmen. De laatste dag hebben we nog een sneeuwschoen wandeling in dit sprookjesachtige winter wonderland en kijken we terug op een fantastische week. Twijfel je over deze bestemming of staat deze op je bucketlist? Ik zeg: gaan! en ervaar al deze mooie beelden zelf!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

En ontvang iedere maand ons laatste nieuws!

Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.